torstai 3. maaliskuuta 2011

Keittiökimara

Suklaata ja kaakaota, nam

Poikakaverin kanssa on tosi kiva laittaa ruokaa. Tällä viikolla olen saanut nauttia M:n seurasta keittiössä useaan otteeseen hänen pitäessään parin viikon lomaa armeijasta, ja olemmekin kokkailleet lounaspöytään hyviä perusruokia. Tiistaina teimme nakkikastiketta perunoiden kaveriksi ja eilen jauheliha-porkkanalasagnea, helppoja ja opiskelijoille sopivia vaihtoehtoja molemmat. Halukkaille reseptit tässä:


Helppo nakkikastike
(kaksi pientä annosta, mukailin Yhteishyvän reseptiä)


200 g nakkeja

hieman öljyä

pieni sipuli

1 dl ranskankermaa

1 tl sinappia

1 rkl ketsuppia

½-1 dl vettä


Paloittele nakit. Paista ne pannulla öljyssä ja lisää joukkoon sipuli.
Lisää pannulle ranskankerma, sinappi, ketsuppi ja vesi. Sekoita ja anna kastikkeen kiehahtaa. 
Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia. Tarjoile heti ja koristele halutessasi esimerkiksi persiljalla tai rucolalla.



Lasagne 
(keskikokoinen laakea uunivuoka, mukailin Myllyn Parhaan reseptiä)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja peitä vuoka leivinpaperilla. Sitten tee jauheliha- ja juustokastike. Lisäksi tarvitset noin 9 lasagnelevyä.

Jauhelihakastike:
200 g jauhelihaa
pieni tölkki tomaattimurskaa
1 sipuli
1 iso porkkana
½ tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
+ muita mausteita maun mukaan
(vettä)

Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli, raastettu porkkana ja ohjeen muut aineet. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä.

Juustokastike:
n. ½ l maitoa
½-1 dl vehnäjauhoja
150 g juustoraastetta
½ tl suolaa
½ tl pippuria
+ muita mausteita maun mukaan

Kuumenna maito kattilassa koko ajan sekoittaen (palaa herkästi pohjaan!). Lisää jauhot suurustukseksi. Ota kattila pois levyltä ja sulata joukkoon melkein kaikki juustoraaste. Mausta.

Levitä leivinpaperin päälle vuokaan kerros jauhelihakastiketta ja sen päälle kerros juustokastiketta. Peitä kastikekerros vierekkäin asetetuilla lasagnelevyillä. Tee vuokaan 3-4 samanlaista kerrosta.
Kaada päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastiketta ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä lasagnea 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 50 min eli kunnes se on pinnaltaan kauniin ruskeaa. Anna ruuan vetäytyä n. 10 min ennen tarjoilua.


Jälkkäriksi meillä oli Vaasan laskiaispullia kermavaahto- ja hillotäytteellä. Aika hyviä pulleroisia olivat, kuohkeita ja pehmeitä.


Minulla on jääkaapin ovessa aika monta magneettia. Olen huomaamattani alkanut keräillä kivoja yksilöitä, muun muassa käymistäni ulkomaan kaupungeista. Yksi lempparini on kuitenkin lahjaksi saatu, kotimaasta ostettu vekkuli hyljemagneetti. Siinä on eräs hyvä vinkki. Lisäksi jääkaappini seinämällä on Positiivareiden kalenterijuliste - tietenkin positiivisilla elämänohjeilla varustettuna. Kalenterissa esimerkiksi tiedetään, ettei koskaan pidä lakata tavoittelemasta sitä, mitä todella haluaa.

Reilu vuosi sitten tuparilahjaksi saatu sutipuu on myös yksi keittiön piristäjistä. Se on helppohoitoinen huonekasvi, joka sopeutuu kuivuuteen ja heikohkoon valoon. Samassa ruukussa on yleensä muutama taimi, joiden varret on palmikoitu lomittain, näin myös minulla. Sanotaan, että sutipuu tuottaa onnea liike-elämässä...

 


Erityisen innostunut olen vanhasta kirpparilöydöstäni: sitruunanmallisesta patalappujen ja -kintaiden pidikkeestä. Kyseinen seinähedelmä tuo väriä ja raikkautta lieden ylle ja lisäksi on hyvin käytännöllinen. Minulla olisi toinen samanlainen varastossa, mutta sille ei riittänyt koukkua. Uusin hankintani keittiöön taas on Fiskarsin vaaleanpunaiset Roosa nauha -sakset, jotka olivat tarjouksessa Carlsonilla. Setissä on myös kynsisakset. Kyllä nyt leikkaa!


Tämänkertainen postaus oli varsinainen keittiökimara. Kerro ihmeessä, jos vaikka kokeilit mainitsemiani reseptejä. Mitä ruokia sinä yleensä laitat?

4 kommenttia:

  1. mukava blogi, harmi että tää tausta on näin synkkä :<

    VastaaPoista
  2. Roosa, kiitos kommentistasi. Tausta on tosiaan aika tumma, ehkä sitä voisi näin kevään korvilla vaihtaa valoisammaksi :)

    VastaaPoista
  3. Mukava postaus ja pirteä uusi taustaväri!

    VastaaPoista

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...