tiistai 11. syyskuuta 2012

Kotikokin ylpeys: kaalikääryleet

Innostuin viime viikolla kokkailemaan jo kauan suunnitelmissa olleita erikoisuuksia, kaalikääryleitä. Yhteishyvän elokuisen ruokalehtisen ohjetta mukaillen kääryleet onnistuivat mukavasti, ja uskon, että niitä tullaan näkemään ruokapäydässämme toistekin. Kaalikääryleiden valmistaminen on aikaa vievää, mutta palkitsevaa tekemistä – suosittelen kokeilemaan!


Kaalikääryleet, 12 kpl

  • 1 iso keräkaali tai 2 pientä
  • vettä
  • 1 tl suolaa

Täyte
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 dl esikeitettyjä ohrasuurimoita
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ripaus suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 2 tl kuivattua meiramia

Valeluliemi
  • 3 rkl siirappia
  • 3 rkl kermaa
  • 1 dl keitinlientä


1. Koverra kaalin kova kanta pois veitsellä. Keitä kaali isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä viitisentoista minuuttia. Irrota lehtiä sitä mukaan kun ne kypsyvät. Valuta lehdet ja ohenna lehtiruodit. Hienonna osa kaalin pienemmistä sisälehdistä täytettä varten.

2. Keitä ohraa kaalin keitinliemessä 20 minuuttia ja valuta. Valmista täyte sekoittamalla raaka jauheliha, keitetyt ohrasuurimot, kananmuna, hienonnettu sipuli ja muut aineet.

3. Levitä kaalinlehdet työlaudalle ja pane jokaiselle pari ruokalusikallista täytettä. Kääri lehdet paketiksi. Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan vieri viereen saumakohta alaspäin, ja valuta niiden päälle 1/3 siirappisesta valeluliemestä.

4. Kypsennä kääryleitä 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia, ja valele niitä liemellä puolen tunnin välein.

  • Valmisteluihin menee ensikertalaiselta jopa yli tunti – varaa reilusti aikaa.
  • Iso kattila helpottaa kaalin keittämistä. Jos kaali ei mahdu kokonaan veden alle, voi sitä käännellä keittämisen aikana.
  • Ohraa kannattaa keittää tarpeeksi pitkään, jotta suurimoiden rakenne pehmenee maittavaksi. 
  • Täytettyjen lehtien pyöritteleminen kääryleiksi sujuu nopeammin kuin arvaakaan – ja se on se paras vaihe koko touhussa!


Naminam :)

4 kommenttia:

  1. nam! mieki tein äitin kanssa kaalikääryleitä kesällä ja ei niitä ollukaan niin vaikee tehä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ei ollut niin vaikeaa kuin luuli :)

      Poista
  2. Mä tykkään kaalikääryleistä, mutta mulla vaan ei ole vielä toistaiseksi ollut kärsivällisyyttä niitä valmistaa. Ehkä joskus.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kärsivällisyys kyllä palkitaan :)

      Poista

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...