torstai 20. joulukuuta 2012

Joulun tuoksuja


Päätin tänä vuonna kokeilla itse joulun perinneruokien tekemistä. Suunnitelmista ehtivät toteutua omatekoinen piparitaikina sekä lanttulaatikko, loppuja voidaankin sitten kokkailla lähempänä aattoa kotona. Piparien leivonta sai hienon säväyksen, kun taikina oli itse valmistettu edellisenä päivänä. Lanttulaatikko puolestaan oli helppo tehdä valmiista lanttusoseesta, mutta päivällisessä oli silti juhlan tuntua, olihan tuo ensimmäinen itsetehty jouluruoka omassa kodissa. Reseptien pohjana hyödynsin joulukuun Yhteishyvä-ruokalehteä.


 Helppo piparitaikina:
noin 30 kpl

1 1/2 dl sulatettua voita
1 1/2 dl siirappia
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 rkl piparkakkumaustetta

1. Sekoita sula voi, siirappi ja muna.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne seokseen.
3. Nosta löysähkö taikina pakastepussiin ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. 
Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia koosta riippuen. 
Varo, etteivät ne pääse palamaan. Herkuttele glögin kanssa!


 Lanttulaatikko:

 1 kg lanttusosetta
2/3 dl vettä
1 1/2 dl kuohukermaa
2/3 dl korppujauhoja
1 kananmuna
2/3 dl siirappia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
(ripaus valkopippuria)
pinnalle 3 rkl korppujauhoja

1. Sekoita vesi, kerma ja korppujauhot ja anna turvota noin 5 minuuttia.
2. Lisää seokseen lanttusose, kananmuna, mausteet ja siirappi.
3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla. Ripottele päälle korppujauhot.
4. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 1,5 tuntia.

Käytimme inkiväärin kohdalla piparkakkumaustetta, sillä siinäkin tuota inkivääriä tosiaan on. 
Hyvältä maistui niinkin sovellettuna! Kokonaisuudessaan tällä reseptillä saa mielestäni pehmeän makuisen laatikon. Kylläpä koti täyttyi näiden ruokien myötä joulun tuoksuista. ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...