perjantai 5. heinäkuuta 2013

Viikon parhaat


Vadelma-sitruunalimonadi vilvoitti kummasti sunnuntaisella kävelyllä Stadissa, kun takana oli niin Harald Hirmuinen -näyttelyn tsekkaaminen Päivälehden museossa kuin kiertelyä Stockmannillakin. Kotiin kaupungilta kannettiin mansikoita ja vaniljajäätelöä, nam. Vaniljajäätelö on yllätyksekseni onnistunut valloittamaan minut makean pehmeällä herkullisuudellaan, kun vielä jokin aika sitten sivuutin kyseisen maun suosiolla jätskialtaalla.


Yksi kesäloman tavoitteistani oli lukea fiktiota romaanien muodossa. Aloitin tämän puuhan jo kevään lopulla muutaman teoksen voimin, ja harrastus on nyt onnistuneesti jatkunut myös heinäkuulle. Tämänhetkisen kirjapinon aloitin synkeähköä tulevaisuudenkuvaa maalailevalla nuorten fantasiakirjalla Nokkosvallankumous, jota ovat seuranneet chick-lit-pokkari VIP-ihmisiä sekä mielikuvituksellinen dekkari Demonien taivas. Mikään näistä ei ole ollut kertaistumalta ahmittava seikkailu, ja juonen sijaan olenkin usein keskittynyt nauttimaan tekstien kielellisistä oivalluksista.


Viikkooni on kuulunut myös elokuvia. Yhtenä iltana kokoonnuimme kavereiden kanssa meille katsomaan draamaa ja huumoria yhdistävän selviytymistarinan Piin elämän, josta pidin kovasti. Toisen elokuvan, joka oli Twilight-kirjailijan jännittävään fantasiakertomukseen perustuva, mukiinmenevä The Host, kävin katsomassa yksin Finnkinon päivänäytöksessä. Salissa oli vain kourallinen ihmisiä, joista lähes kaikki muutkin olivat tulleet elokuviin yksikseen. Istuin siis ainoana rivilläni ja herkuttelin irtokarkeilla ja popcorneilla. Mitä kivoin kokemus!


Olen myös kokkaillut paljon laadittuani viime viikonloppuna kattavan suunnitelman tämän viikon aterioista. Eilen vuorossa oli peruna-focaccia, eli leipä, johon käytin toissapäivältä yli jääneitä uusia perunoita. Helppoa ja edullista kesäpurtavaa! Vaikka annoskoko oli pellillinen, ei leipomuksesta ole enää monta suupalaa jäljellä...


Peruna-focaccia   Ohje: Yhteishyvä

5 dl vettä
1/2 pkt (25 g) tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 dl oliiviöljyä
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

6 keitettyä varhaisperunaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl merisuolahiutaleita / ruususuolaa

  1. Murenna hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, sokeri ja 1/2 dl öljyä. Sekoita taikinaan jauhot vähän kerrallaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kohota taikinaa peitettynä vedottomassa paikassa tunnin ajan.
  2. Pirskottele leivinpaperoidulle pellille öljyä. Painele taikina pellille jauhotetuin käsin. Kohota peitettynä puolisen tuntia. 
  3. Kuori tarvittaessa keitetyt perunat ja viipaloi ne. Paina perunat syvälle taikinaan. Pirskottele perunoiden päälle öljyä, rosmariinia ja suolaa. Paista focacciaa 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä. Leikkaa neliöiksi.

 

Loppukevennykseksi voin paljastaa, että nyt kesällä olen myös tahkonnut aika lailla Candy Crush -peliä. Tasolta toiselle eteneminen on oikein palkitsevaa. ;) Karkkeja siirrellessä on vierähtänyt hetki jos toinenkin. Hih!

4 kommenttia:

  1. Vaniljajäätelö on kans noussu yhdeksi mun jäätelösuosikeista viime vuosina, sillä siihen voi niin helposti yhdistellä kaikkea muuta. Mansikat, mustikat, banaani, suklaarouhe ja turkinpippurijauho on ollut tähän mennessä käytössä tässä osoitteessa, mut ei kuitenkaan samalla kertaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe! Mustikoita voisikin kokeilla seuraavaksi. :)

      Poista
  2. Vaniljajätski on kyllä hyvää esim. marjojen kanssa, mutta sellaisenaan en ole koskaan osannut syödä sitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sellaisenaan en ole itsekään sitä vielä oppinut syömään. :D Mutta marjojen tai kastikkeiden kanssa on hyvää! :)

      Poista

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...