lauantai 25. tammikuuta 2014

Tulppaaneita ja leipomuksia


Kevät tuli kotiin tulppaaneilla! Ulkona ovat ihanat paukkupakkaset, mutta päivien vähittäinen valoistuminen kutsuu myös kohti kevättä. Kun huomasin kauppamatkalla tulppaaneja tarjouksessa eurolla nippu, valitsin innoissani mukaani nämä vaaleankeltaiset ja punertavat kukkaset. 

Sain myös leipomisinspiraation, johon liittyivät pakkasen kätköistä esiin nostetut raparperit ja mansikat. Halusin kokeilla mansikka-raparperipiirakkaa, ja löysinkin netistä maukkaan reseptin, jota oli käytetty myös Simply Delicious -blogissa. Tosi hyvää marjapiirakkaa mehevällä kakkupohjalla ja rouskuvilla muruilla!


Mehevä mansikka-raparperipiirakka (12 palaa)

Pinta:
100 g sulatettua voita
1 ¾ dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja

Kakku:
250 g raparperia (tuoretta tai pakaste)
250 g mansikoita (tuoreita tai pakaste)
2 tl sokeria
¾ dl + 2 ¾ dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
170g huoneenlämpöistä voita
3 ½ dl tomusokeria
3 kananmunaa
(1 tl vanilja-aromia)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa vuoka (esim. 21 cm x 28 cm tai pienempi) leivinpaperilla.

Sekoita sulatettu voi ja fariinisokeri keskenään pienessä kulhossa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita (sormin tai) haarukalla, kunnes seoksesta on muodostunut pieniä muruja.

Paloittele raparperi noin 1 cm paksuisiksi paloiksi. Poista mansikoista kannat ja halkaise ne. Sekoita raparperi, mansikat, sokeri ja ¾ dl vehnäjauhoja keskikokoisessa kulhossa ja aseta sivuun. Sekoita toisessa kulhossa loput jauhot, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa isossa kulhossa huoneenlämpöistä voita ja tomusokeria, kunnes se on ilmavaa. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. (Laske vatkaimen nopeutta ja lisää vanilja-aromi.) Sekoita joukkoon lopuksi vielä jauhoseos.

Kaada ja levitä taikina vuoan pohjalle ja tasoita esimerkiksi nuolijalla. Kaada päälle raparperit ja mansikat. Jos raparpereista ja mansikoista on valunut kulhon pohjalle nestettä, ei sitä kannata käyttää tai pohjasta tulee vetinen. Ripottele päälle vielä alussa valmistamasi voi-sokeri-jauho-muruseos.

Kypsennä uunissa noin 50-55 minuuttia. Anna jäätyä kokonaan ennen kuin poistat vuoasta. Paloittele piirakka heti sen jäähdyttyä ennen kuin pinnan murut ovat ehtineet jähmettyä. Ripottele pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Nauti!


Leipomisen ja kukkien lisäksi päivät ovat hujahtaneet ohi maisteriopintoja aloitellen. Olen laadullisten tutkimusmenetelmien jatkokurssilla, joka on tähän mennessä vaikuttanut oikein kiinnostavalta. Lisäksi aloitin ranskan alkeiskurssin! Kielien opiskelu on aika huippua, tuntuu että taas avautuu uusi pala maailmaa ja kulttuuria. Lausuminen on aluksi aika haastavaa, mutta siihenkin on yllättävän selkeät säännöt. Poikaystäväni innostui ranskasta ensin, kesän Espanjan-matkamme (jolloin kävimme myös Ranskan puolella Perpignanissa) jälkeen, ja minä seurasin nyt perässä. Eilen katsoimme läksyjä yhdessä. Tänään puolestaan on luvassa sulkapallon pelailua ja tenttiin lukemista (sosiaalipolitiikkaa ja yhteiskunnan toimintajärjestelmiä...). Sunnuntaina menen käymään ystäväni luona Tampereella. Niin, ja viime viikonloppuna olin siskoni kanssa Jyväskylässä, siitä on luvassa postausta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...