torstai 8. syyskuuta 2011

Vapaus nousee siivilleen


Kirjoitin tätä makuuhuoneessamme, jossa on työpöytäni läppäreineen, kun havahduin avonaisesta ikkunasta kantautuvaan lintuparven huuteluun. Hämärtyvää iltataivasta vasten erottui uljas ryhmä vaakkuja, joiden epäilen olleen valkoposkihanhia. Otaniemessa niitä elelee kuulemma runsaasti. Näkymä ikkunasta oli ohikiitävä mutta vaikuttava; jotenkin koko maisema sai hetkeksi pontta lintujen määrätietoisesta etenemisestä.

Syksyllä lintuparvien muodostelmaliidot aiheuttavat usein pienimuotoista kaukokaipuuta ja haaveilua vapaudesta, ja siksi varmaan tuo äskeinen tuokiokin tuntui niin voimauttavalta. Luonto osaa vaikuttaa syvästi. Aiemmin tänään kävin ensimmäistä kertaa kävelyllä Otaniemen rannassa, jossa Laajalahtea kiertää metsäpolku. Jäin pitkäksi aikaa istumaan penkille paikkaan, jonka aukealla kohdalla tuuli tuntui takin läpi ja vesi liplatti lähellä. Vaikka luonto onkin täällä hieman erilaista kuin mihin on kotikontujen vaaramaisemissa tottunut, samat elementit inspiroivat ja rauhoittavat mieltä leveysasteesta riippumatta.

Nautiskellessani olosta autiolla rantaviivalla huomasin, etten ole aivan yksin. Takanani nurmikolla maata kuopsutti kolme valkoposkihanhea, yksi isokokoinen aivan lähellä ja kaksi pienempää vähän matkan päässä. Olin innoissani, sillä näin noita lintuja ensimmäistä kertaa. Tapaamisia tullee myöhemmin lisää, mutta ensimmäinen kosketus uuteen olentoon on mielestäni aina ilon arvoinen.

Ken tietää, mitä lajia äsken ikkunan ohi lentäneet linnut olivat, mutta minun silmissäni ne olivat valkoposkihanhia. Uusia lintuja uudessa kotikaupungissani; niiden lento muistuttamassa siitä vapaudesta, joka toi minut kauas kotoa ja uuden elämän eteen. Hetkellinen määränpää paljastaa unelmia, joita ei arvannut aiemmin olevankaan - kaikki tuntuu niin todelliselta, tuntemattomassa piilee riemun mahdollisuus.

2 kommenttia:

  1. Kaunista, lähes runollista tekstiä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, hetki innosti runolliseksi :)

    VastaaPoista

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...