maanantai 12. joulukuuta 2011

Lohta kolmella tapaa

Olen viime aikoina tehnyt monipuolisesti ruokaa lohesta ja päätin jakaa vinkkini kanssanne. Niin pannulla, kattilassa kuin uunissakin, tämä kala valmistuu maukkaaksi ateriaksi suhteellisen helposti ja nopeasti. 


Lohimedaljonki tehdään tuoreesta, ruodottomasta fileestä. Parasta siinä on mielestäni pannulla paistamisesta syntyvä rapea pinta sekä päälle ripoteltu pippuri. Tein näitä ensimmäistä kertaa itse ja yllätyin onnistumisesta: medaljonkien valmistus ei ollutkaan kovin monimutkaista. Lohen lisukkeena nautimme kermaista tuorepastaa. 

Medaljongit saat, kun leikkaat lohifileestä noin 6 senttimetriä leveitä paloja, joihin vedät terävällä veitsellä viillon keskelle pituussuunnassa niin, että viilto yltää nahkaan asti. Palat taitetaan auki, jolloin niistä tulee oikean muotoisia. Medaljongit maustetaan molemmin puolin suolalla ja pippurilla ja paistetaan sitten kypsäksi muutaman minuutin ajan, ensin avonainen puoli alaspäin jotta hienous pysyy kasassa. 


Toissapäivänä oli sitten vuorossa tillistä lohikeittoa Pirkan ohjeella tehtynä. Keittoja tehdään kotonamme aika harvoin, vaikkakin turhaan – tälläkin kertaa ruoka valmistui odotettua sukkelammin ja oli tosi hyvää. Tämän ohjeen valtteja on mielestäni tuore tilli, jota lisätään keittoon runsaasti. Myös itse pilkotut porkkana ja sipuli tuovat ruokaan makua paremmin kuin esimerkiksi pakastevihannekset. Muokkasin ohjetta hieman; pienensin perunoiden ja maustepippureiden määrää puolella, jottei annoksesta olisi tullut liian suurta kahdelle, ja käytin maidon sijasta kermaa kun sitä jääkaapissa oli. Tämä resepti jää kyllä vakikäyttöön! 


Kolmas versio tästä tutusta kalasta on meillä ollut uunilohi. Ruodotonta lohifilettä paistetaan 200 asteessa kasvisten, pippurin & suolan sekä kermatilkan kanssa puolisen tuntia. Uuniruoat ovat siitä ihania, että aterian valmistumisen ajan voi vapaasti puuhailla omiaan eikä  ruokaa tarvitse erikseen sekoitella tai vahtia. Tällaisen lohen lisukkeena maistuvat hyvin vaikkapa mehevät uuniperunat. 

5 kommenttia:

 1. Mä tykkään tosi paljon lohesta, mutta valitettavasti lohta ja muuta kalaa tulee syötyä suht harvoin. Välillä yritän syödä kalaa ainakin sen pari kertaa viikossa, mutta toisinaan se sitten jää. Yleensä jouluna on aina graavilohta ja esim. viime vuonna tein uunilohta jota aattelin tehdä myös tänä vuonna.

  Graavilohi, lohikeitto ja uunilohi on mun lemppareita. Lohimedaljongit on kyllä kans tosi hyviä.

  VastaaPoista
 2. oi, näyttääpä kaikki hyvältä. tulee nälkä :)

  VastaaPoista
 3. I'm Lacking, niinpä, kalaa voisi syödä useamminkin. Ja graavilohi on hyvää :)

  Sohvi, ruokakuvista seuraa usein nälkä itse kullekin :)

  VastaaPoista
 4. Jeee lohi on ihanaa. <3 Mä tykkään tehdä sellasta lohikermakastiketta ja syödä pastan kanssa. :) Mut jee nyt sain lisää lohi-ideoita!

  VastaaPoista
 5. Venla, kiva juttu! Ja tuo lohikermakastike kuulostaa ihanalta, itekin oon joskus kauan sitten sellaista tehnyt :)

  VastaaPoista

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...