perjantai 5. joulukuuta 2014

Tukholmalainen marraskuu


Olin viime viikonlopun Tukholmassa poikaystäväni luona. Lähdin torstai-iltana ja palasin maanantaina, eli saimme viettää yhdessä kolme täyttä päivää. Se ei ole ihan sama asia kuin yhteinen arki saman katon alla, mutta kuitenkin mukava piristys neljän viikon eron jälkeen. Ja nyt on enää kaksi viikkoa siihen, kun M tulee Suomeen joulun viettoon! Syksy on kulunut itse asiassa aika nopeasti, sillä tekemistä on riittänyt. Olen viihtynyt hyvin pikku kodissani Munkkiniemen rauhassa. Viestit ovat kulkeneet Itämeren yli päivittäin Telegrammin kautta, ja Skypen rinnalle ovat tulleet oikeat puhelut, kun vaihtoin liittymään jota voi käyttää myös Pohjoismaissa (Sonera Sopiva). Tukholmaan liittyvät blogipostaukset löytyvät muuten nyt oman Tukholma-tunnisteen alta. 

M asuu nyt opiskelija-asuntolassa Nackassa. Hänellä on niin sanotusti huone käytävältä, mikä tarkoittaa pientä ja edullista huonetta omalla kylppärillä ja yhteiskäytössä olevaa keittiötä. Kalustukseen kuului sänky, pöytä ja pari tuolia sekä kaapit. M pääsi ensimmäistä kertaa ostamaan juttuja omaan kämppään, ja ensimmäisenä pitikin hommata muun muassa patja ja muut sänkytekstiilit sekä keittiötarvikkeita. Täällä Helsingissä meillä olisi ollut kaikki tarvittava, mutta tavaran roudaamista helpompaa oli hankkia parin vuoden tukholmalaiseen eloon tarvittavat jutut paikan päältä. Varustelutaso taisi samalla pudota ;)

Otin joitakin kuvia M:n asunnolta. Huone on ylimmässä kerroksessa, ja ikkunasta avautuu valoisa näkymä toisiin asuintaloihin. Sisustusideologiaa kuvaa Lagerhausista löytynyt juliste. Posti tulee rappukäytävän lokeroihin, ja yhteisissä tiloissa näkyy rakennuksen ulkoseinääkin koristava punatiili. Keittiö on juuri remontoitu!


Nackan kunta sijaitsee Tukholman itäpuolella. Se on osa Suur-Tukholman kaupunkialuetta, ja matka keskustaan vie noin parikymmentä minuuttia (ensin haitaribussilla Slusseniin ja siitä pari pysäkkiä metrolla). Asukkaita Nackassa on noin 95 000. 

Alla on kuva läheisestä ruokakaupasta, ICA:sta. Lisäksi Nackan Ektorpin ("tammitorpan") alueella, jossa M asuu, on paikallispuoti Matboden. Kävimme viikonlopun aikana ostoksilla molemmissa.


Perjantaina ohjelmassamme oli vierailu paikalliseen ostoskeskukseen, Nacka Forumiin. Vuonna 1989 avattu ja 2008 uudistettu Nacka Forum on yksi Tukholman suurimmista ostoskeskuksista yli sadalla liikkeellään. Kävimme tällä kertaa Akademibokhandelnissa, New Yorkerissa, H&M:llä, Indiskassa, Åhlénsilla, Sephorassa ja Clas Ohlsonilla. Åhléns on Stockmannin tyyppinen tavaratalo, Sephora taas ranskalainen kosmetiikkaketju, jossa ihastuin monikerroksiseen meikkipalettiin. Löytöjä tehtiin kuitenkin lopulta vain H&M:ltä, josta minä ostin musta-kultaisen kolmiosaisen sormuksen, ja Clasusta, josta M osti huoneeseensa jouluvalot. 


Lauantaina suuntasimme keskustaan Nordiska museetiin, eli kulttuurihistorialliseen museoon Djurgårdenin saarella. Nordiskan satavuotias rakennus on linnamainen, ja jo sen takia kannatti käydä siellä. Sisääntulohalli on upea, ja museokerroksista voi nojailla kaiteisiin ja ihailla suuren salin loistokkuutta. Näyttelyiden aiheina oli muun muassa sokeri keskiajalta nykypäivän massakulutukseen, pöytäkattauksia eri aikakausilta, ruotsalaisia perinteitä, upeita koruja sekä saamelaisten elämää. Parin tunnin kiertelyn jälkeen söimme museon ravintolassa lohta ruotsalaisittain.


Ilta oli jo pimentynyt, kun lähdimme museosta. Kuljeskelimme kohti keskustaa rantaa pitkin; juuri veden läsnäolo on mielestäni Tukholmassa ainutlaatuista. Talot ja laivat oli koristeltu valonauhoin ja näky oli mitä tunnelmallisin. Keskustassakin jouluvalot loistivat. Aikomuksenani taisi olla shoppailla, mutta jotenkin pimeys ja kylmyys väsyttivät meidät ja päätimme lähteä takaisin kotiin päin. Kävelimme bussiasemalle vanhan kaupungin läpi jouluisessa ihmisvilinässä.


Sunnuntaina lähdimme kävelylle Nyckelvikenin luonnonpuistoon, joka on kivenheiton päässä M:n luota. Metsä on Saltsjön rannalla, ja korkeilta kallioilta näkee Tukholman kaupunkiin sekä risteilylaivojen reitille. 

Luonnonpuistossa sijaitsee myös Nyckelvikenin kartano, jonka näimme ohi kulkiessamme. Siellä oli ilmeisesti tuona päivänä joulumarkkinat, jossa myytiin tuotteita ja lapset pääsivät ratsastamaan poneilla. Kartanolla on suuret tilukset, ja sen historia yltää vuosisatojen taakse. Olisi mukavaa vaikka käydä joskus kartanon kahvilassa. 

En malta odottaa, että on kesä, ja tuon luonnon pääsee kokemaan kaikessa kukoistuksessaan. Muutenkin odotan lämpimämpiä kelejä, jolloin lähialueisiin on kivaa tehdä tutustumisretkiä.


Kävelyreitti laskeutui hienoon kallioiseen poukamaan. Lahdessa uiskenteli sinisorsia ja isokoskeloita. Bongasimme myös pienen puussa kiipeilevän pähkinänakkelin, ja olin innoissani!


Ja lopuksi luontoreitin vaikuttavin näky. Kalliohuipuista ja havupuista tuli mieleen Koli, mutta luonto yhdistyi nyt urbaaniin maisemaan. Missä muualla pääsee tarkastelemaan suurkaupunkia tällä tavalla?


Maanantaina lensin takaisin Helsinkiin. Se alkaa olla jo tuttua. Olen tottunut siihen, että M asuu Tukholmassa ja että käyn siellä, mutta onhan se nyt huisia että tilanne on tämä! Tällaisen reissaamisen etuna on, että kun toinen on kaupungissa paikallinen, voi itse ottaa rennosti kun toinen tietää minne mennään. M:n opinnotkin ovat sujuneet hyvin, ja ensimmäinen hänen saamansa kurssiarvosana on A. Minun graduni tutkimussuunnitelma hyväksyttiin, ja nyt on vielä edessä muutaman kurssin suoritukset ennen joululomaa. Tämä viikko meni harmittavasti sairastaessa, mutta nyt olo alkaa olla jo parempi ja pääsen viettämään itsenäisyyspäivää, tällä kertaa yksin. Mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...