tiistai 24. marraskuuta 2015

Ensikosketus tutkijuuteen

Paljon on ehtinyt tapahtua gradun palautuksen jälkeen. Tein tutkielmani siis yliopiston tutkimushankkeen yhteydessä, mistä koin olevan paljon iloa graduprosessissa ainakin suunnittelu- ja tekstin kommentointivaiheissa. Tutkimushankkeessa mukana oleminen toi mukanaan myös etuja, joita en etukäteen ollut osannut kuvitellakaan: minua pyydettiin esittelemään valmista tutkielmaani alamme tutkimuspäiville aiheeseen sopivassa teemaryhmässä, ja koska palaute tutkimuspäiviltä oli kiinnostunutta, alamme luultavasti myös työstää aiheesta artikkelia!


Olen gradun ja tutkimushankkeen myötä päässyt aiempaa enemmän sisälle tutkimusmaailmaan. Tutkijoilla vaikuttaa olevan tiivis yhteisönsä, jossa ihmiset tuntevat toisensa yliopistoista ympäri Suomen ja jossa samoista asioista kiinnostuneet ihmiset saavat tehdä antoisaa työtä. Jos suuntaisin jatko-opintoihin ja väitöskirjan pariin, viihtyisin luultavasti tutkijayhteisössä. Olen kuitenkin tällä hetkellä lähtemässä ensisijaisesti yliopiston ulkopuoliseen työelämään, mutta kenties työkokemusta saatuani löydän kentältä kiinnostavan tutkimusaiheen sekä urapolulla etenemisen mahdollisuuksia, jotka motivoivat tohtorin tutkinnon suorittamiseen. Tällä hetkellä minua hieman mietityttää, heitänkö hyvän mahdollisuuden hukkaan, kun en hae suoraan jatko-opintoihin gradun myötä muodostuneista yhteyksistä huolimatta. Vaakakupissa väitöskirjan tekemistä ja vähintään neljän vuoden lisäopiskelua enemmän tällä hetkellä kuitenkin painaa työpaikalla virka-aikana tehtävä työ, joka ei aiheuta suurta luomisen tuskaa ja jossa taloudellinen pärjääminen ehkä on vakaammalla pohjalla. 

Eräs pääpuhujista minä esittelin työni pienemmässä auditoriossa
Kasvatustieteen päivät, jossa esittelin työtäni, olivat Vaasassa. Matkustimme kaupunkiin yhdessä tutkimushankkeen porukalla, ja kahden päivän reissu oli kyllä ikimuistoinen! Matka oli ensimmäinen "työmatkani", ja olikin hienoa olla osa kansallista tutkijayhteisöä, pitää oma esitys ja osallistua muuhun ohjelmaan. Päivien konferenssimaisessa ympäristössä sekä illan cocktail-tilaisuudessa saattoi luoda kontakteja kanssatutkijoihin ja imeä ympäriltään vaikutteita vastaavanlaisissa tapahtumissa toimimiseen jatkossakin.

Vaasa oli minulle kaupunkina vieras, ja oli jokseenkin kummallista olla niin läntisessä Suomessa, kun yleensä aikaa viettää vain etelässä ja idässä. Vaasa vaikutti oikein mukavalta paikalta, jonne olisi kiva lähteä kesäaikaan nauttimaan historiallisista rakennuksista, mukulakivikaduista, ravintoloista ja kaupoista sekä merellisestä maisemasta.

Ja vastaanotto kaupungintalolla kera seisovan illallisen
* * *

Olipa hassua kirjoittaa blogipostaus, kun on lähes maisteriksi valmistunut yhtäältä akateemisen asiantuntijan ja toisaalta elämästä nauttivan, hupsuttelevan parikymppisen identiteetit vaativat ehkä erilliset tilansa. Tulen luultavasti harvemmin kirjoittelemaan blogiin työkuulumisia muutoin kuin erityisten tapausten osalta ja keskittymään vapaa-aikaan, valokuvaukseen, ruoan ja kodin laittoon, matkoihin ja muihin tähänkin asti blogissa näkyneisiin teemoihin. Vai mitä mieltä olette? :)

4 kommenttia:

 1. Kylläpäs kuulostat oikein hienostuneelta ;) Ehkä eniten juuri rennot postaukset kiinnostavat, mutta myös työaiheiset jutut ovat inspiroivia!

  VastaaPoista
 2. Tutkijahommat voisivat kyllä olla siun juttuja, kun olet niin järjestelmällinen sekä tarkka ja jaksat myös lukea paljon. Hyvinhän sitä ehtii tehdä vielä myöhemminkin! Nyt voi hetken aikaa rentoutua ja juhlistaa valmistumista :) Varmasti hyvä nähdä todellisuutta myös kentällä, josta voi saada hyviä tutkimusaiheita ja -ideoita. Voin hyvin kuvitella, että vielä joku päivä juhlitaan tohtori J:tä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Viisaita ajatuksia ja olen samaa mieltä. Hihi, tohtori J:tä olisi kyllä hienoa joku päivä juhlistaa :)

   Poista

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...