torstai 26. heinäkuuta 2018

Kööpenhamina osa II: Roskilde, Kristianian vapaakaupunki ja Nyhavnin värikkäät satamatalot


Kööpenhaminan reissumme toisena päivänä lähdimme aamiaisen jälkeen kohti autovuokraamoa. Kuljimme halki Ørstedparkenin, kauniin puiston, joka on rakennettu kaupunkia aikoinaan ympäröineen linnoitusketjun lounaiseen kulmaan. Keväisessä puistossa oli vehreää, ja romanttiselta sillalta pystyi tähyilemän lammella uiskentelevia joutsenia.


Saimme kulkupelin Kampmannsgaden Aviksesta ja otimme autolla suunnan länteen. Olimme päättäneet käydä noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Roskildessa. Matkan varrella oli kaunista maaseutua.


Roskilde, Tanskan muinainen pääkaupunki, on pieni kaupunki, jonka päänähtävyyksiä ovat viikinkilaivamuseo ja katedraali. Roskilde tunnetaan myös kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävästä musiikkifestivaalistaan. 

Ajoimme viehättävien talojen ohi rantaan. Viikinkikeskuksen edustalla oli näyttäviä kopioita viikinkien käyttämistä laivoista. Maisema oli kaunis, ja aurinko lämmitti viileitä tuulenhenkäyksiä.


Rantaan tutustuttuamme ajoimme keskustaan ja etsimme lounasta. Kaupungilla oli rauhallista, sillä oli Store Bededag -pyhäpäivä. Tämä selvisi meille hetken ihmeteltyämme ja googleteltuamme :D Löysimme viihtyisän ravintolan Stændertorvet-aukion laidalta. Cafe Vivaldissa tilasimme pihvi- ja burgeriannoksia ja nautimme hetken levähdyksestä lämmön ja puheensorinan keskellä.


Seuraavana kohteenamme oli Roskilden tuomiokirkko. Näyttävällä, Unescon suojelemalla rakennuksella on ikää yli 800 vuotta. Katedraali oli ensimmäinen gotiikkaa edustava, tiilistä rakennettu tuomiokirkko. Sinne on haudattu Tanskan menneitä kuninkaallisia, mikä osaltaan kertoo Roskilden merkittävästä asemasta keskiajalla. Kirkon korkea keskikäytävä, historian tuntu ja taidokkaat puiset yksityiskohdat olivat vaikuttavia.


Viimeisenä ostimme leivonnaisia mukaan Lagkagehuset-konditoriasta ja lähdimme "koti"matkalle. Ajoimme lähtiessämme ohi festivaalialueen.


Valitsimme paluumatkalle merenrantareitin. Ajoimme pikku tietä rantaan nähdäksemme Itämeren, ja pysähdys olikin vaivan arvoinen. Ranta oli upea, emmekä olleet ennen nähneet vastaavaa täällä pohjolassa: vaaleaa hiekkaa, rantaheinikkoa ja horisonttiin avautuvaa upeaa merta. Nautimme hetken maisemasta tuulen tuivertaessa hiuksiamme.


Takaisin asunnolla söimme salaatti-illallisen ja herkkuleivoksemme. Tämän jälkeen ilta jatkui Kööpenhaminaa tutkien. Otimme metron Christianshavniin. Keskustassa merta ja kanavia on joka puolella ja kauniit talot ja laivat värittävät maisemaa. 


Vierailimme alueella Kristianian vapaakaupungissa. Kristianian juuret ovat 70-luvulla, jolloin joukko hippejä valtasi entisen kasarmialueen. Nykyisin siitä puhutaan anarkistien, taiteilijoiden ja huumeidenkäyttäjien tyyssijana. Kristianialla on myyttinen maine paikkana, jossa ei ole normaaleja sääntöjä, vaan asukkaat elävät omien periaatteidensa mukaan. Talot on sijoiteltu sikin sokin ja seinille saa maalata mitä halua. Kannabista kaupataan ja käytetään vapaasti. Huumekauppaa käydään etenkin Pusher Streetillä, "Green Light Districtillä". Vapaakaupungissa ei saa valokuvata, mutta siellä käy runsaasti turisteja.  Kävelimme nopeasti läpi omaleimaisen alueen ja utuisen vihreän kujan.


Palasimme keskustaan päin ja jatkoimme matkaa kävellen. Ylitimme jälleen yhden kanaalin ja näimme kaupunkiin niin olennaisesti kuuluvia polkupyöriä. 

Pian saavuimme Nyhavniin. Nyhavn, "uusi satama", on rakennettu 1600-luvulla ja se on yksi Kööpenhaminan tunnetuimpia ja perinteikkäimpiä kortteleita. Värikkäät kauppiastalot tallentuvat turistien ja matkaoppaiden lukemattomiin kuviin. Satama-altaan varrella on myös vanhoja purjelaivoja ja ravintoloita. Nyhavnissa oli tunnelmallista, ja voisikin olla kiva istahtaa johonkin veden ääressä sijaitsevista kuppiloista istumaan iltaa.


Päivä alkoi olla lopuillaan ja palasimme asunnolle. Siellä hyggeilimme – nautimme kiireettömästä oleilusta ja kodikkaasta tunnelmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...